1 ekor ayam }dipotong lapan
200 gm santan
100 gm cili giling *
10 biji bawang merah*
5 ulang bawang putih*
1 inci kunyit hidup * *DIKISAR
1 inci halia tua *
2 sudu kacang tanah *
10 helai daun limau
1 batang serai
1 sudu serbuk ketumbar
Garam
Gula
CARA MEMBUAT :
- Tumiskan kesemua bahan yang telah dikisar sehingga kekuningan
- Kemudian masukkan daun-daun bersama cili giling.Masakkan sehingga keluar minyak
- Masukkan ayam dan gaulkan selama 10 minit.
- Mesrakan dengan garam dan gula
- Masukkan santan. Tunggu sebentar
- Angkat ayam dari kuali dan bakar sehingga masak
- Selepas itu,masukkan semula ayam ke dalam kuali selama 2 minit.
- Angkat dan sedia untuk dhidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan